Nyhende — 08 august 2016
ELO_WTislevoll_opning

Styreleiar i ELØ, Geir Inge Solberg, og ordførar i Fitjar, Wenche Tislevold, «poppa» korken på den første flaska frå handverksbryggeriet En liten øl under lanseringa måndag. (Foto: ELØ)

Sunnhordlands første håndverksbryggeri har nå produsert sitt første øl. Fitjar-ordfører Wenche Tislevoll stod for den høytidelige åpningen fredag.

– Det har vært en utrolig entusiasme og oppslutning rundt prosjektet. I løpet av tre uker i januar og februar var emisjonen fulltegnet. Fredag ble den første flasken klar, lørdag åpnet ølutsalget og mandag starter byggingen av nytt bryggeri i Port Steingard, forteller styreleder Geir Inge Solberg.

Visjonen er at En Liten Øl skal bli det foretrukne merket i regionen mellom Bergen og Haugesund. Produktene skal kjennetegnes av høy kvalitet og godt håndtverk.

– Jeg er glad for oppstarten av ny næringsvirksomhet i kommunen. Ved etableringen av En Liten Øl på Kråko skaper vi mer aktivitet, flere arbeidsplasser og synergier med annen virksomhet. Vi blir mer attraktive, og det styrker vår identitet. Nå gleder vi oss til Fitjar-festivalen neste helg med både mat og øl fra Fitjar, sa Tislevoll under fredagens lanseringsarrangement på Fitjar Fjordhotell.

God mat og god drikke
Fitjar er en liten kommune med rundt 3000 innbyggere. Kommunen er kjent for god mat. Mesterkokken Geir Skeie, europamester og verdensmester i kokkekunst, er berømt langt utover regionens grenser. Og den årlige Fitjarfestivalen har kortreist mat som et av sine viktigste tema og kjennetegn.

– Nå skal vi produsere smakfullt øl som passer sammen med mat av god kvalitet. Navnet «En liten øl» signaliserer også litt måtehold. Vi har tenkt at dette skal være kjekt, det skal smake godt og vi skal ha gode opplevelser sammen. Vårt brygg skal handle om matkultur, ikke om å konsumere mest mulig, sier Johannes Sandvik.

Han har i flere år arbeidet med utviklingen av et godt lokalsamfunn på Kråko. Der er det bygget mange hytter de seneste årene, og i havnen Port Steingard er det bygget naust, fiskestover og stolpehus. Nå kommer det et nytt bygg med ny restaurant og altså et flunkende nytt bryggeri.

Planlagt i ett år
Det var Johannes Sandvik og Geir Inge Solberg som tok initiativet til å starte et håndverksbryggeri på Fitjar.

– Kimen til dette begynte for fem-seks år siden da vi begynte å diskutere fremtiden til Kråko og Port Steingard. Det passet meget bra da Geir Inge Solberg kom med forslag om å starte mikrobryggeri. Jeg så at det kom til å bli mange utfordringer, spesielt å skaffe egenkapital. Men Geir Inge er veldig effektiv og flink med økonomi, og etter at vi utviklet en gjennomtenkt forretningsplan og en klar strategi så har mottakelsen vært fantastisk, sier Sandvik.

Det er 65 aksjonærer som eier en del av det nye bryggeriet. Godt over halvparten bor i kommunene Fitjar eller Stord. Rundt en fjerdedel av aksjene eies av bergensere som har fritidsbolig på Fitjar. Det er også noen aksjonærer fra Stavanger og Oslo.

Stor lokal aktivitet
Fredag var det altså offisiell lansering av bryggeriet. På Fitjar Fjordhotell fikk de 110 gjestene smake på det første brygget som ble servert til «Fitjarpølse». Lørdag formiddag startet ølutsalg på Port Steingard på Kråko, og nå starter byggingen av bryggeriet. Før bryggeriet er ferdig produseres ølet hos Arendals Bryggeri basert på «En Liten Øl» sin oppskrift.

– Dette bryggeriet handler mye om Sunnhordland og de kvalitetene som finnes her. Det er lokale eiere, og vår bryggerimester Øystein Huus kommer fra Sunnhordland. Det er i tillegg opprettet et eget laug, som uavhengig av produksjonsselskapet vil stå for arrangement og innspill til oss. Her er det store flertallet av medlemmene fra Fitjar og Stord. Jeg vil gjerne takke Fitjar kommune for positiv holdning til vårt prosjekt, sier styrelederen, som lover å arbeide for å få Sunnhordlands eget håndverksbrygg ut i dagligvarebutikkene i regionen.

Share

About Author

Desken

(1) Reader Comment