Nyhende — 16 februar 2017

Flyktningar på Kos, august 2015 (Arkivfoto, foto: Røde Kors)

Vi kan bedre enn dette!

Det bygges murer, grenser stenges og lover endres for å hindre at mennesker på flukt kan søke om beskyttelse i Europa. I vårt Europa. I vårt Norge. I fjor omkom over 4913 mennesker på havet, i forsøk på å nå en trygg havn. Hvorfor har ikke Europa og Norge hastverk med å redde liv? For det har jeg.

Og jeg har bestemt meg. Jeg vil at mitt lokalmiljø, min by og min kommune skal ta ansvar. Jeg vil ikke at vi bare skal se det skje og snu oss bort, men ta stilling her hjemme. Det handler om en positiv handling. Det handler om menneskerettighetene.

Det er over 65 millioner mennesker på flukt i verden i dag, og tallet øker med om lag 34.000 mennesker hver dag. Jeg vil ikke se flere bilder av mennesker som risikerer livet for så å møte stengte dører. Jeg vil ikke se flere bilder som det av tre år gamle Aylan Kurdi, som omkom da en båt kantret i Middelhavet, og som ble skylt opp på en strand i den tyrkiske feriebyen Bodrum. Jeg vil ikke se flere bilder som det av fem år gamle Omran Daqneesh som måtte reddes ut av ruinene av sitte eget hjem i Syria. Jeg vil se dem smile og leke i trygge omgivelser. Gjerne i Norge. Gjerne på Bømlo.

Retten til å søke asyl er nedfelt i artikkel 14 i Verdenserklæringen om menneskerettighetene, og dersom vi fratar mennesker muligheten til å søke asyl bryter vi menneskerettighetene. Derfor må vi gi noen av verdenssamfunnets mest sårbare en sjanse. Gi dem muligheter. For alle land har ansvar for å avlaste de landene som har tatt imot mange flyktninger. De kan ikke ha hele ansvaret alene. Norge er intet unntak. Vi vil ikke være et unntak.

La oss kreve politisk mot, vilje og handling av våre lokalpolitikere og av regjeringen.

Amnesty krever at norske myndigheter tar mer ansvar, og henter 10.000 asylsøkere fra Hellas og Italia. Dette vil være et viktig bidrag til den europeiske- og globale ansvarsfordelingen.

Istedenfor å stenge mottak og avvikle gode mottaksordninger rundt i distriktene og kommunene så burde dette anvendes til å ta imot flere som trenger det, samtidig som vi avhjelper Hellas og Italia. Jeg krever at Norge respekterer retten til å søke asyl og at det blir trygge og lovlige veier til Europa, og jeg ber mine folkevalgte om å gjøre det samme. La oss gi dem en sjanse.

Mvh
Oda J. Gåsvik
v/ Amnestys ungdomsgruppe på Bømlo

Share

About Author

Desken

(0) Readers Comments

Comments are closed.