Nyhende — 05 oktober 2017

M/Kr «Norfolk» – ex «Elding» – er bygt ved Grunnar Djuve Båtbyggeri på Skotberg på Leirvik i 1945. (Foto: TV2)

– Kor kan ho ha blitt bygt den der skøyto «Gutta på tur» var på fisketur med? Blei sagt i det populære TV 2-programmet at ho var verna og kom frå Stord.

Dette var spørsmålet stordnytt.no fekk frå  fleire lesarar med sterke lokalmaritime interesser.  Nettavisa lova karane svar.

Namnet på båten og reiaren fekk med snart tak i via ein hjelpsam programleiar Arne Hjeltnes.  Motorkutteren (M/Kr) har ei lang tid hatt namnet «Norfolk» og er i eige hjå Reidar Nilsen, i Finnmark.  Nilsen var fleire år leiar i Fiskarlaget, og  «ror feske» framleis.  «Norfolk» fekk for ein del år sidan Riksantikvaren  sin  vernestatus,  etter seglinga i fraktefarten  aust i Finnmark i det storstilte arbeid med gjenreisinga av kystsamfunna der  etter krigen.  Båten blir i dag brukt  i turistfiske.

«Gutta på tur» opplyste at «Norfolk» – ex «Elding» – er bygt på stord og er no i klassen for verna farty. (Foto: TV2)

– Men kor vart båten bygt på Stord?

I eit oversyn frå Nord-Norsk Fartøyvernsenter i Gratangen, der kutteren var til overhaling i åra frå 2009  til 2014 står det at  verftet var Eldøy mek. Verkstad og byggeåret 1943.  Men på verkstaden ved Eldøysjøen er svaret nei, på spørsmål der er laga båter.  Etter nokre fleire telefonar og søken, kan det slåast fast at  verftet låg på Skotaberg i Leirvik hamn, der Gunnar Djuve  dreiv rimeleg stort med trebåtbygging på 1930 og 40 talet.  Den 55 fot lange kutteren vart bygt for Jens Eldøy, vart døypt  «Elding»  og brukt i lokal frakfart før han vart seld og enda nordpå.

– Framleis ei god og fin skøyte, seier reiar Nilsen.

Share

About Author

(0) Readers Comments

Comments are closed.