Nyhende — 22 desember 2017

«Stord I» var attende til Etne på turen gjennom Sommar-Sunnhordland

I vårt nære farvatn er vel «Stord I» båten som ber tilnamnet «gamle dampen» på beste og stillaste viset. Håse, litt småkvasse fløytestøyt når han helsar, er dei høgaste lydane dampbåten slepp frå seg. Elles glir fjordabåten stilsleg og elegant fjordalangs i utgåve som blir meir og meir lik den godt 100 år gamle originalversjonen. Ikkje minst innvendes, og meir skal gjerast, skriv styret i stiftinga når driftsåret 2017 blir summert.

«Utvendig er det synlig at rekkene på promenadedekket og balustradedekket har fått seilduksbeskyttelse slik «Stord» hadde som turistskip tidlig på 1900-tallet. Tidsriktige dekksstoler er også kommet om bord.

Men vi ser nå at noen uferdige områder blir veldig synlige blant alt det fine som er istandsatt. Styret har av den grunn revidert sine planer og vil gå et steg videre med istandsetting. Aktuelle prosjekter er himling i bysse og «serveringsområdet», innredning av fremre banjer og diverse utstyrspakker. Skipet er blitt «pakket inn» med presenning for vinteren. (ligger ved Holbergkaien.) Under presenning og under dekk fortsetter vedlikeholdsarbeid innen flere fag; maskin, rengjøring, pussing, lakkering og maling. Hver tirsdag, utenom seilingssesongen, er dugnadsgjengen i sving. «Stord I» holdes løpende i god stand og vil være «ship shape» til ny sesong til våren.»

I august, på ein av dei få verkeleg fine sommardagane me vart velsigna med år, gjekk «Stord I» deler av si gamle rute i Sunnhordland med medlemer i fleire sogelag i regionen som passasjerar. Ein roleg tur frå Leirvik, gjennom Fjelbergsund, innom Ølen og Etne og Skånevik og attende til Sunnhordlandskaien. Ei reise som gav god minne om den vanlege ferdamåten dei åra ein måtte ha litt ekstra god tid når ein skulle frå stad til stad – eller frå landet til byen.

Det skin i vakkert treverk i salongen på 1. klasse

Harald Kvinge (t.h), Stord – er styreleiar i stiftinga Stord I, her i dekksprat med Jostein Osnes, ein av pådrivarane for å få veteranskipet attende til heimlege trakter.

Share

About Author

(0) Readers Comments

Comments are closed.